Jan Vermeer

Adres:

Sibbergrubbe 22
6301 AA Valkenburg

Contact:

tel: 043-3000222


Algemeen:

Zoals vele Limburgers ben ook ik (in 1952) geboren in de Vroedvrouwenschool te Heerlen. Als trotse Limburger ben ik opgegroeid in Valkenburg waar ik, behoudens twee korte "uitstapjes" naar respectievelijk Heerlen en Nieuwstadt, nog steeds met veel plezier woon.

In 1975 ben ik getrouwd met de geboren en getogen Valkenburgse Annelies Straaten.

Na 10 jaren werkzaam te zijn geweest als o.a. didactisch begeleider aan de Koninklijke Militaire School te Weert, was ik de daaropvolgende 28 jaren actief in de Limburgse brouwerijwereld. Van 2002 tot 2006 als directeur van de plaatselijke brouwerij De Leeuw. Toen de Belgische eigenaar aankondigde dat de productie werd overgeheveld naar het moederbedrijf, besloot ik uit protest en vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de werknemers die hier het slachtoffer van zouden worden, zelf vrijwillig ontslag te nemen. Na nog 4 jaren als directielid van de Gulpener Bierbrouwerij gefungeerd te hebben, vond ik dat de tijd was aangebroken om andere dingen te gaan doen

Op 22 november 2009 verscheen mijn debuutroman "Mores Pecunia" waarin liefde, drama, intriges en machtsmisbruik de ingrediënten zijn die de verhaallijnen op smaak brengen.

Waarom in de politiek:

Omdat het een voorrecht is om in Valkenburg a/d Geul te mogen wonen en leven, verdient deze gemeente het om op een goede manier bestuurd te worden zonder steeds weer vast te lopen in politieke spelletjes, ondoorzichtige belangen en onzinnige vormen van rivaliteit. Hierbij moet rekening worden gehouden met het welzijn en de belangen van de ondernemers, maar vooral ook van de inwoners van zowel de plaats Valkenburg als de omliggende kernen.

De VVD is een volkspartij die zich niet uitsluitend richt op de belangen van één bevolkingsgroep, maar die voortdurend zoekt naar een goede welvaartsbalans voor iedereen. Niet verdelen wat er is, maar eerst zorgen dát er iets is. Dat maakt eerlijk delen een stuk eenvoudiger.

Kortom, het is vooral het motto "Vrijheid en Democratie" dat mij hierbij aanspreekt.

Doelen:

Vanuit de bestuurlijke ervaring die ik heb opgedaan in en rondom mijn professionele leven, wil ik in feite geen politiek bedrijven. Dit is mijns inziens een energieverslindend spelletje dat vertragend werkt en de belangen van de inwoners als wapen gebruikt in een misplaatst streven naar macht. Valkenburg a/d Geul is een mooie, maar geen gemakkelijke gemeente.

Aan de ene kant is er het economisch belang van het toerisme, maar aan de andere kant ook de hieruit voortvloeiende overlast voor de inwoners die hier geen baat bij hebben.  Het streven naar een goed evenwicht tussen de diverse belangen vergt daarom doortastend bestuur. Het is mijn ambitie om hier een positieve bijdrage aan te leveren.

Portefeuille die ik van 2014-2018 had als wethouder:

  • Economie en Toerisme
  • Kunst en Cultuur
  • (incidentele) subsidies
  • Evenementen
  • Bedrijvencontactcentrum
  • Parkeerbeleid en heffingen parkeren
  • Vergunningenbeleid inzake parkeren, exploitaties, enz. 
  • Heuvellandagenda Economie

De laatste verkiezingen waren voor mij en voor onze leden in Valkenburg een teleurstellend in die zin, dat wij niet meer in de coalitie zouden voorkomen in de periode 2018-2022. De burger bepaalt en die ziet blijkbaar niet altijd het harde werk en de geweldige resultaten die wij als trio (Trimbos, Rooding en mezelf) hebben behaald.  

Gezien de uitslag van die verkiezingen heb ik ervoor gekozen om mijn verdere inzet in de politiek vanuit de luwte te doen en onze jongedames de kans te geven om als raadslid hun politieke ervaring te vergroten.  Ik zal het begeleiden, steunen en zoveel als mogelijk ervaring op hen overdragen voor sterkere VVD in de toekomst.

Waar het bloed kruipt... In het najaar van 2020 werd er beroep op me gedaan om de raadszetel over te nemen van Mariëlle Smeets die het raadswerk niet meer kon combineren met haar werk en haar studie. Korter dan verwacht want al in maart 2021 werd er opnieuw een beroep op mij gedaan. Nu door de coalitiepartijen die overbleven na de breuk met het CDA. Omdat beide coalitiepartijen verder wilden met de VVD-fractie, moest deze opnieuw een wethouder leveren. En u raadt het al… Na enige twijfel heb ik ingestemd en beloofd dat ik weer mijn best zal toen. In elk geval tot na de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart a.s. Dan is de kiezer weer de baas.